Palestína žiada Obamu o pomoc pri obnove rokovaní s Izraelom

07.02.2013 Celý región

Ramalláh/Washington (TASR) - Americký prezident Barack Obama by mal pomôcť obnoviť mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi. Podľa bývalého šéfa palestínskej bezpečnosti Džibríla Radžúba Spojené štáty sú jedinou krajinou, ktorá "môže vybudovať most dôvery" medzi oboma stranami konfliktu. Vyjadril nádej, že Obamova návšteva preto pomôže obnoviť zmrazené mierové rokovania.
Obama sa o obnovenie mierových rozhovorov pokúsil v roku 2011, ale po niekoľkých týždňoch sa ukázalo, že jeho snaha je márna.
Ako dnes napísal izraelský spravodajský server Ynetnews, Washington je odhodlaný obnoviť mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi. Ako spresnil zdroj s odvolaním sa na viceprezidenta USA Joa Bidena, nový americký minister zahraničných vecí John Kerry sa počas svojho funkčné obdobia chce pokúsiť prispieť k obnoveniu mierových rokovaní. Nemenovaný diplomat z USA uviedol, že osobné vzťahy medzi Obamom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom sú síce napäté, ale to by nemalo ovplyvňovať vzťahy medzi ich národmi. Obamova návšteva v regióne má naopak ukázať, že USA nemajú v úmysle zanedbávať mierový proces a v blízkej budúcnosti chcú obnoviť svoju účasť na ňom.
Obamov zámer navštíviť Izrael už na jar bol pre európskych spojencov prekvapením, napísal dnes server Ynetnews. Mnohí politici EÚ boli totiž presvedčení, že Obama si "umyl ruky" nad mierovým procesom na Blízkom východe. Diplomatický zdroj z EÚ dodal, že európske štáty vyvinuli veľké úsilie, aby presvedčili USA, že by sa mali znova zapojiť do mierových snáh. Európsky diplomat poznamenal, že EÚ plánuje podporiť snahy USA o opätovné začatie mierových rozhovorov, ako aj návrhy, ktoré by "Izraelu uľahčili návratu k rokovaciemu stolu".
 

Vyberte región